در طبيعت و بدن انسانطبيعت: به لحاظ فراواني، كلسيم موجود در پوسته زمين بين كليه عناصر داراي مقام پنجم و در ميان فلزات داراي مقام سوم است. تركيبات كلسيم ۶۴/۳ ٪ از پوسته زمين را تشكيل ميدهد. بلورهاي سفيد كلسيم، در دماي C˚۸۱۰ ذوب ميشوند و فلز كلسيم در آب و اسيد محلول بوده و هيدروكسيد و نمك توليد مينمايد. بدن انسان: اين عنصر فراوانترين ماده كاني موجود در بدن است. بدن انسان تقريباً۱ kg كلسيم دارد. البته در افراد مختلف بااستخوان بندي متفاوت اين ميزان متفاوت است. بيشتر كلسيم در استخوانها و دندانها وجود دارد و كمبود آن موجب پوكي استخوان ميشود. تنها ۱ ٪ آن در بقيه بدن موجود است كه همين ۱٪ اعمال زيادي انجام ميدهد مثلاً انقباض ماهيچههاي ما بسته به وجود كلسيم است.
جذب و انتقالجذب آن در خون به صورت يون كلسيم و از ديواره روده صورت ميگيرد. عامل افزايش جذب كلسيم ويتامين D است، به همين دليل قرصهاي مكمل كلسيم معمولاً داراي ويتامين D نيز ميباشد؛ بنابراين اگر منابعي را كه داراي اين ۲ ماده است مصرف كنيد كلسيم موجود در آنها بهتر جذب ميشود. در صورتي كه در غذا مادهاي به نام اگزالات باشد، جذب كلسيم آن كاهش مييابد و به همين دليل است كه كلسيم اسفناج و چغندر، به خوبي كلسيم شير جذب نميشود. اسيد فيتيك موجود درسبوس گندم نيز جذب كلسيم را كاهش ميدهد ولي اين مسئله زماني اثرگذار است كه مصرف آن بسيار زياد باشد، مثل گياهخواران مطلق. دريافت كلسيم كافي، آثار مثبتي در كاهش فشار خون افراد مبتلا به فشار خون دارد. تنظيم ميزان كلسيم بدن، برعهده هورمونهايي است كه از غده تيروئيد ترشح ميشوند.
عملكرد كلسيم در بدنكلسيم: خوب براي استخوان ها و دندانها
احتمالا كلسيم براي تقويت استخوان ها و دندانها شناخته شده است. در واقع، اكثر كلسيم بدن ما در استخوانها و دندان ها ذخيره مي شود. همانطور كه استخوان ها تحت فرآيند عادي خود را از بين برده و بازسازي مي كنند، كلسيم به ايجاد استخوان جديد كمك مي كند، به ويژه در طي رشد و توسعه.
ادامه مطلب لينك زير: