پسته درخت كوچكي است كه مبدأ آن خاورميانه و آسياي مركزي است[۱] و در كشورهايي مانند ايران، سوريه، تركمنستان و غرب افغانستان رشد ميكند. اين درخت ميوه اي توليد ميكند كه خوراكي و بسيار لذيذ است. پسته واژهاي فارسي است كه از طريق زبان لاتين وارد زبانهاي اروپايي شدهاست.
توليد پسته در جمهوري اسلامي ايران در سال ۲۰۱۷ معادل ۵۷۴٬۹۸۷ تن بوده كه ايران را در مقام اول جهان قرار داده است.[۲] بعد از ايران آمريكا با توليد ۲۷۲٬۲۹۱ در جايگاه دوم و چين با توليد ۹۵٬۲۹۴ تن در جايگاه سوم قرار داشتهاند.[۲]
در ايران توليد پسته بيشتر در شهرستان رفسنجان، شهرستان سيرجان، شهرستان دامغان، شهرستان ني ريز، مروست، شهرستان انار، شهربابك، شهرستان راور، شهرستان زرند كرمان و شهرستان نائين صورت ميگيرد.[نيازمند منبع]
از مهمترين نوع پسته ميتوان به پسته «اكبري» اشاره كرد، پسته اي كه به علت داشتن مغز بلند و كشيده و درشت خود در بازار جهاني به super long pistachio معروف است، اين پسته از مهمترين ارقام پسته در زمينه تجارت ميباشد و تنها توليدكننده عمده اين گونه پسته ايران است و بيشتر در شهرستانهاي رفسنجان، ني ريز و انار برداشت ميشود، بنيانگذار اين نوع پسته مرحوم حاج اكبر بسنجيده معروف به اكبر تاج آبادي بودهاست، كه اين پسته به نام وي پسته اكبري نام گرفته، نامبرده در سال ۱۳۸۰ در سن ۹۶ سالگي در شهرستان رفسنجان درگذشت و در زادگاهش روستاي تاج آباد از توابع شهرستان رفسنجان به خاك سپرده شد.
خواص پستهفوايدپسته سرشار از مس، منيزيم و انواع ويتامينهاي گروه ب است كه دستگاه ايمني بدن را تقويت كرده و از بيماريهاي بسيار پيشگيري ميكند. ويتامين B6 براي حفظ عملكرد سيستم ايمني ضروري است. كمبود ويتامين B6 منجر به ناكارآمدي دستگاه ايمني براي مقابله با عفونت ميشود. همچنين مصرف پسته به ساخته شدن مناسب گلبولهاي قرمز خوني كمك ميكند.[۳] پسته يكي از بهترين منابع پتاسيم است كه ميزان پتاسيم آن با اين جثه كوچك برابر با پتاسيم پرتقال است.[۴]
مصرف پسته چون سرشار از ويتامين اي است براي پوست مفيد است؛ زيرا ويتامين اي پوست را از آسيب پرتوي فرابنفش محافظت ميكند.[۳]
پسته يكي از مغزهايي است كه بيشترين مقدار فيبر غذايي را در خود دارد و ميتواند علاوه بر بهبود گوارش به كاهش ميزان كلسترول و قند خون كمك كند.[۴]
همچنين پسته به عنوان يك منبع آهن براي جلوگيري از كمخوني مفيد است.[۴]
خوردن پسته ميل جنسي را تقويت و ذهن را تقويت ميكند.[۵]
مضراتمغز پسته گرم و خشك است. خوردن زياد آن باعث گرمي بدن و كهير و دانههاي قرمز رنگ در پوست ميشود.[۵]
مصرف مقادير زيادي از پسته عوارضي چون چاقي، فشار خون، بيماريهاي روده، معده و … را به همراه دارد. همچنين مصرف روزانهٔ پستهٔ نمكزده احتمال ابتلا به فشار خون را افزايش ميدهد؛ زيرا نصف فنجان از پسته نمك زده باعث افزايش دريافت سديم به ۲۶۳ الي ۵۲۶ ميليگرم و منجر به افزايش فشارخون ميشود.[۳]
مغز پسته چربي زيادي دارد و كساني كه معده ضعيف دارند بايد آن را با زردآلو بخورند.[۵]
ادامه مطلب لينك زير: